5 ποιοτικές προτάσεις, για ένα πρωτότυπο και πετυχημένο μενού δεξίωσης

5 ποιοτικές προτάσεις, για ένα πρωτότυπο και πετυχημένο μενού δεξίωσης

5 ποιοτικές προτάσεις, για ένα πρωτότυπο και πετυχημένο μενού δεξίωσης

Η επιλογή του χώρου της δεξίωσης, της λίστας των καλεσμένων και του είδους του μενού (σερβιριστό ή buffer), είναι απο μόνη της μια χρονοβόρα διαδικασία. Πόσο μάλλον αν θέλει κάποιος να κάνει την διαφορά, πράγμα που απαιτεί εκτός απο φαντασία,ακόμη περισσότερο χρόνο.

Ακολουθεί μια λίστα με ιδέες και συμβουλές, που θα δώσουν στον γάμο σας μια διαφορετική πινελιά, απο το κλασσικό τρίπτυχο κρέας-ρύζι-τούρτα, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσετε το κόστος,αν όχι να το μειώσετε κιόλας:

1. Επιλέξτε ένα μενού με βάση την εποχή και τον τόπο
Τα υλικά τα οποία θα περιλαμβάνονται στο μενού, προσέξτε να είναι εποχής. Εκτός απο πιο οικονομικά, είναι και πιο νόστιμα. Η χωριάτικη σαλάτα Δεκέμβρη μήνα, μόνο χρώμα μπορεί να προσφέρει, το οποίο βρίσκουμε άνετα σε μια λαχανοσαλάτα, με άσπρο και κόκκινο λάχανο, καρότο και σέλινο.
Επίσης, όσον αφορά τον τόπο, τι πιο αρμονικό, απο μια δεξίωση δίπλα στην θάλασσα,με το μενού να αποτελείται κατά βάση από θαλασσινά?

2. Το φαγητό στην μέση του τραπεζιού
Σε περίπτωση που οι καλεσμένοι είναι κοντινά σας άτομα και το κλίμα είναι οικείο, δεν χρειάζεται να κρατήσετε όλο το ύφος της δεξίωσης επίσημο, με τους σερβιτόρους να πηγαινοέρχονται όλη την ώρα.
Εκτός απ τις σαλάτες, συνεννοηθείτε με το catering, να τοποθετήσουν στο κέντρο των τραπεζιών, πιατέλες με το κυρίως πιάτο της αρεσκείας σας, σε ποσότητα αρκετή, ώστε να μην μείνει κάποιος παραπονεμένος. Μπορεί το ψαρονέφρι και οι χοιρινές μπριζόλες να μην ενδείκνυνται για την μέση, αλλά το ψητό αρνί ή το γουρουνόπουλο, σίγουρα δεν θα απογοητεύσει τους περισσότερους.

3. Η επιλογή του μενού να σας εκφράζει
Δεν λέω να μην σκεφτείτε την αγαπημένη θεία σας που έχει αλλεργία στα οστρακοειδή ή τον ξάδελφο σας που είναι χορτοφάγος, αλλά σκεφτείτε το λίγο.. Είναι ο δικός σας γάμος, πρέπει να φέρει την δική σας υπογραφή και στην τελική, όσο και αν θέλετε να ικανοποιήσετε όλους τους καλεσμένους, αυτό είναι αδύνατον. Οπότε, δώστε το δικό σας στύλ!
Αν, για παράδειγμα, είστε φανατικοί της ιταλικής κουζίνας, δώστε έμφαση στο ζυμαρικό και αντί για γαμήλια τούρτα, μπορείτε να σερβίρετε ένα αυθεντικό τιραμισού.

4. Φτιάξτε το γλυκό μόνοι σας
Αν θέλετε να κόψετε γαμήλια τούρτα σύμφωνα με το έθιμο, μπορείτε με μια απλή και στους καλεσμένους σας να σερβίρετε ένα σπιτικό γλυκό που θα έχετε φτιάξει εσείς με την βοήθεια της οικογένειας σας, όπως καρυδόπιτα ή πορτοκαλόπιτα. Δεν θα χρειαστεί αναγκαστικά ψυγείο, ώστε να έχετε πρόβλημα μεταφοράς και σίγουρα θα εκτιμηθεί περισσότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες τούρτες εμπορίου.

5. Κάτι για την αρχή, πρίν την αρχή
Ελάτε τώρα, σοβαρά. Πόσες φορές δεν έχετε πάει σε δεξιώσεις και ανυπομονείτε πότε θα έρθουν οι νεόνυμφοι, ώστε να σερβιριστεί το φαγητό, γιατί είστε πόσες ώρες νηστικοί? Θα ήταν αρκετά ωραίο, να μην κάνετε και εσείς το ίδιο, αφήνοντας τους μόνο με ένα ποτό καλωσορίσματος και λίγο τυράκι.
Μπορείτε να προσθέσετε στον μπουφέ κάτι απο τα ορεκτικά που θα σερβίρονταν μετά, ή σε περίπτωση που βλέπετε πως θα αργήσετε να δώσετε εντολή να σερβιριστούν τα ορεκτικά στους καλεσμένους. Δεν θεωρείται έλλειψη savoir vivre, περισσότερο ύπαρξη σεβασμού θα έλεγα.

Όποιον τρόπο και να επιλέξετε να κάνετε την δεξίωση του γάμου σας, το σημαντικότερο είναι να περάσετε εσείς όμορφα και να μεταδώσετε την χαρά σας και στους υπόλοιπους.

Έφη Ζώτου - Αρθρογράφος Γαστρονομίας

 

Μοιραστείτε το: 

Δημοφιλή Άρθρα