Δικαιολογητικά Θρησκευτικού Γάμου

Παράβολο θρησκευτικού γάμου

Δικαιολογητικά Θρησκευτικού Γάμου


Έγινε η πολυπόθητη πρόταση ... τη δεκτήκατε με δακρύβρεχτη χαρά!
Αποφασίσατε το ειδυλιακό μέρος και την τέλεια ημερομηνία που όλα τα άστρα θα σας ευνοούν...

Προσοχή μην κάνετε όνειρα μεταξύ 18/12 έως 25/12 ,7/1, 40 ημέρες πριν από το Πάσχα, τα ψυχοσάββατα, του Αγίου Πνεύματος, 6/8 έως 15/8 και 29/8 - αυτές τις μέρες γάμοι δεν γίνονται! (Δείτε αναλυτικά εδώ πότε δεν τελούνται θρησκευτικοί γάμοι)
Βρήκατε το νυφικό των ονείρων σας, όλα λοιπόν είναι στην εντέλεια... για να δούμε όμως τώρα με τα γραφειοκρατικά τι γίνεται...
Τι βαρετή διαδικασία! (βάλτε το σύζυγο να την κάνει).
Ε όπως θα φαντάζεστε δεν λείπει το τρέξιμο ακόμα και για αυτή την τόσο όμορφη περίσταση...

Λοιπόν ξεκινάμε!

1) Αναγγελία γάμου
Καταθέστε το κείμενο της αναγγελίας του γάμου σε ημερήσια εφημερίδα. Πάρτε τηλέφωνο σε όποια εφημερίδα θέλετε και οι άνθρωποι θα σας καθοδηγήσουν, είναι εύκολη διαδικασία. Από τη στιγμή που θα δώσετε το κείμενο θέλει δυο με τρεις μέρες για να δημοσιευτεί. Βγάλτε το φωτοτυπία θα σας χρειαστεί, κρατήστε το και για ενθύμιο.

2) Πιστοποιητικό γέννησης
Θα χρειαστεί το πιστοποιητικό γέννησης της νύφης και του γαμπρού. Θα εξυπηρετηθείτε από ΚΕΠ ή από το δήμο σας.

3) Παράβολο θρησκευτικού γάμου
Το παράβολο γάμο (18 ευρώ) το παίρνετε από την Εφορία σας. (δυστυχώς το συγκεκριμένο δεν μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά)

4) Πιστοποιητικό αγαμίας
Για το πιστοποιητικό αγαμίας θα πρέπει να απευθυνθεί ο γαμπρός και η νύφη στην ενορία που ανήκει ο καθένας.
Για την έκδοσή του πιστοποιητικό αυτού θα σας ζητηθούν τα εξής:
- αστυνομική ταυτότητα
- το πιστοποιητικό γέννησης
- δύο μάρτυρες με τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Προσοχή, μη κουβαλήσετε τη μαμά ή την αδελφή που τους έχετε εύκολους - δεν πρέπει να είναι συγγενείς πρώτου βαθμού και εννοείται πρέπει να είναι ενήλικες.
- Δήλωση του νόμου 1599/86 από τους μάρτυρες ότι είστε άγαμοι και δεν έχετε συγγενική σχέση.
- Διαζευκτήριο σε περίπτωση προηγούμενου γάμου.
- Ληξιαρχική πράξη γάμου σε περίπτωση που έχει προηγηθεί πολιτικός.
- Πιστοποιητικό θανάτου σε περίπτωση χηρείας.

5) Συμπληρώστε στην αίτηση που θα παραλάβετε από την ενορία τα επίθετα που θέλετε να έχουν τα παιδιά σας μελλοντικά. (Αν είστε δυναμική νέα δηλώστε και το δικό σας επίθετο ή ακόμα και μόνο το δικό σας. Εμείς οι παραδοσιακές ελληνίδες νυφούλες βάλαμε του συζύγου).

6) Καταθέστε τα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό αγαμίας, δημοσίευση από την εφημερίδα, την αίτηση και το παράβολο) στην ενορία σας για την έκδοση των αντίστοιχων παραπεμπτικών.

7) Προσκομίστε τα έγγραφα της ενορίας σας στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής για να πάρετε (με τις ταυτότητες σας) την άδεια αυθημερόν.

8) Αν θέλετε να παντρευτείτε σε άλλη περιοχή από τη δική σας, έχετε λίγο παραπάνω τρέξιμο, πρέπει να καταθέσετε στην ενορία της περιοχής αυτής το πιστοποιητικό αγαμίας που θα έχετε εκδώσει από την δική σας (με τους μάρτυρες).

9) Για να πάρετε πιστοποιητικό αγαμίας θα πρέπει να μένετε στη συγκεκριμένη περιοχή για τρία τουλάχιστον χρόνια.

10) Αν έχετε κάνει προηγούμενο πολιτικό γάμο θα πρέπει να παραδώσετε αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης λήξης του.

11) Σε περίπτωση διαζυγίου μετά από θρησκευτικό γάμο, θα πρέπει να προσκομίσετε το σχετικό έγγραφο από την Αρχιεπισκοπή.

12) Η δημοσίευση της αναγγελίας θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία γάμου.

13) Η άδεια γάμου πρέπει να εκτελεστεί μέσα σε έξι μήνες, διαφορετικά χρειάζεται ανανέωση.

14) Αν θέλετε να πάρετε το όνομα του συζύγου σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικαστική αρχή. (Ε, δεν είναι και απαραίτητο δα! Είπαμε αγαπάμε αλλά μη χάσουμε και τελείως την ταυτότητα μας. Άλλωστε με υπάρχοντα νόμο που θεσπίστηκε στη δεκαετία του 80 η γυναίκα μπορεί και διατηρεί το πατρικό της επίθετο).

15) Αν κάποιος από τους μελλόνυμφους είναι ανήλικος τότε χρειάζεται η γονική συναίνεση εγγράφως. Ελπίζω εσύ που διαβάζεις το κείμενο αυτό, να είσαι άνω των 18, αλλιώς please ξανασκέψου το. Σα να' ναι κομματάκι νωρίς, δε νομίζεις;

16) Και τέλος υπάρχει περίπτωση η εκκλησία να ζητήσει από τους μελλόνυμφους να κάνουν εξετάσεις αίματος κυρίως για στίγμα. (Εμ αυτό δε το ζήτησαν από εμας και ούτε το έχω ακούσει από γνωστό μου. Υπερβολή θα έλεγα.)

Αυτά τα ολίγα.......αγχώθηκες; Ξεκίνα λοιπόν αμέσως τώρα κάνε μια εκτύπωση σε αυτό το ωραιότατο και ξεκάθαρο κείμενο, βάλ' το σε ένα ροζ φακελάκι, σφράγισέ το με το πιο σέξι κόκκινο αποτύπωμα των χειλιών σου και τοποθέτησέ το στο προσκεφάλι του μέλλοντος σύζυγού σου!

Άντε και καλά ξεμπερδέματα!

Διαβάστε επίσης εδώ τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την τέλεση ενός πολιτκού γάμου.

 

Μοιραστείτε το: 

Δημοφιλή Άρθρα